Bobby Ewing

BELPOP

“De kracht van Belpop Bonanza zit hem in de passie die zowel Jan Delvaux als DJ Bobby Ewing uitstralen wanneer ze over muziek kunnen vertellen.” [Sascha Siereveld op Concertnieuws.be]


Midden januari 2013 ging de theatershow Belpop Bonanza in première. Muziekencyclopedie Jan Delvaux en dj-verteller Jimmy Dewit (ofte Bobby Ewing) putten voor hun theatershow uit de rijke anekdotiek en de gevarieerde catalogus van muziekland België. Het is een avond over de mensen, de momenten en de nummers die de eerste 50 jaar van de Belgische popmuziek hebben gekleurd. Van Bobbejaan tot Barman. Van Soeur Sourire tot Selah Sue. Van The Cousins tot de gebroeders Dewaele. Een strooptocht doorheen de archieven van onze bonte popwereld, zeg maar.

Jan Delvaux: “Lezers van mijn boek ‘Belpop. De eerste vijftig jaar.’ kwamen mij vaak zeggen: ‘Zò spijtig dat we die fantastische muziek waarover je schrijft, niet kunnen horen’. En aangezien Jimmy en ik toch zo graag over muziek praten, dachten we: zou het niet interessant zijn als we onze curieuze popgeschiedenis nu eens uit de doeken zouden gaan doen voor een zittend publiek, in theaterzalen, en dat al die mensen gelijk kunnen genieten van al die mooie liedjes?”

Jimmy Dewit: “Het is eigenlijk een middel tegen midlifecrisis. Het was dit of een naaktkalender. Tja, dan leek dit nog het beste idee.”

België is de kleinste schaal waarop professionele muziekbeoefening denkbaar en leefbaar is. Het is net groot genoeg om te kunnen dromen van een villa met een zwembad. Die status van lilliputter is een zegen voor de creativiteit. Wanneer er weinig te hopen valt, hoeft er namelijk ook helemaal niets. En dat heeft de voorbije halve eeuw de vreemdste geluiden opgeleverd.

Jimmy Dewit: “Vòòr 1994 schoten veel Belgen haast toevallig, op een Jommekes-achtige manier, de lucht in om daarna op een even snelle en rare manier weer te verdwijnen en, zeg maar, weer in de fabriek te gaan werken… Zo zijn wij Belgen, eigenlijk kunnen we alles even goed als mensen in de ons omringende landen maar we doen het altijd op onze eigengereide, ietwat knullige manier.”

Jan Delvaux: “Ook heel typisch voor Belpop is wat wij het buurjongenseffect noemen. Iedereen kent altijd wel iemand die in een bekende band speelt, of heeft met iemand op school gezeten die dan opeens op Rock Werchter staat. Dat vind je nergens anders ter wereld.”

Belpop Bonanza is geen cursus muziekgeschiedenis. Al willen heren Delvaux en Dewit ook niet zomaar de schlemielen uithangen en de hele tijd flauwe moppen maken. Jan Delvaux: “Nu hebben we, denk ik, een goed evenwicht gevonden tussen verhalen en show, tussen lachen en serieus. Er zit een flinke vaart in de voorstelling.”

Meer weten? Check www.belpopbonanza.be